Duurzame energie in Rijnenburg en Reijerscop 2

Afgelopen jaar zijn diverse initiatiefnemers aan de slag gegaan met voorstellen voor het inrichten van een duurzaam energielandschap in Rijnenburg/Reijerscop. Het ontwerpproces van dit energielandschap wordt 9 oktober afgerond met een laatste werkbijeenkomst. Er zijn zes scenario’s ontwikkeld voor windenergie en/of zonenergie, al dan niet gekoppeld aan recreatie en natuurontwikkeling. Naast commerciële partijen zoals Eneco zijn ook buurtbewoners, verenigd in “Rijne Energie” betrokken bij de plannen.

Uitnodiging en aanmelding: “Blijf op de hoogte en denk mee” Meer informatie, zie Terugkoppeling bijeenkomsten en Videopresentatie 6 scenario’s

Zie ook Kwaliteitsopgave Duurzame energie in Rijnenburg/Reijerscop

 

 

Nieuwe ontwikkelingen april 2019

Elf windmolens en 227 hectare zonnepanelen in Rijnenburg en Reijerscop  AD, 3 april2019
Maximaal elf windmolens en ruim 227 hectare zonnepanelen. Daarvoor willen burgemeester en wethouders ruimte bieden in het zogeheten energielandschap in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Wethouder Lot van Hooijdonk (Energie) heeft dat vanochtend bekendgemaakt.
Het is een concept voorstel, waarover de omliggende gemeenten, omwonenden en belanghebbenden nog worden geraadpleegd. Nog voor de zomer wil Van Hooijdonk een definitief voorstel voorleggen aan de gemeenteraad. … In het voorstel van het college wordt ook rekening gehouden met een roeibaan.

Zie verder informatie website www.utrecht.nl/…../hoe-kan-het-energielandschap-er-uitzien

 

 

Strijd om Utrechtse polder verzandt in loopgravenoorlog  (april 2020)

De eigenaren van de grond in de Utrechtse polders Rijnenburg en Reijerscop willen een mega-wijk bouwen. De gemeente ziet daar voorlopig niets in en wil in een deel van de polder zonnepanelen en windmolens neerzetten. Gaan acht ‘lawaaierige’ windmolens samen met een woonwijk? De zaak Rijnenburg maakt duidelijk waarom in een land waarin iedereen meer woningen wil, het niet lukt om vaart te maken met de bouw ervan.
Lees verder bij Follow the Money

 


Eerdere berichtgeving:

Lees ook

 

 

Wie zijn de initiatiefnemers?

De initiatiefnemers voor de ontwikkeling van zonne- en windenergie zijn:

 • Bewonerscollectief Rijne Energie
 • BHM Solar
 • Eneco Generation & Storage

De initiatiefnemers voor de ontwikkeling van zonne-energie zijn:

 • BAM Energy Systems / Wirsol
 • Kopgroep Rijnenburg & Consortium Rijnenburg (AM bv, Amvest, Ballast-Nedam Development, Bouwinvest, Bunnik Projekten, BPD, GroenWest, Latei, Portaal, Slokker, Synchron en Timpaan)
 • Statkraft
 • Tomorrow Energy

Naast initiatiefnemers van zonne- en windenergie kunnen ook initiatieven worden ingebracht op het gebied van recreatie, natuur en landschap.
Initiatieven voor warmtewinning uit (oppervlakte)water ontbreken !!!

 

3 reacties op “Duurzame energie in Rijnenburg en Reijerscop 2
 1. Karin schreef:

  Het is te kort door de bocht om te zeggen dat Rijne Energie de buurtbewoners vertegenwoordigt. De realiteit is echt anders. Rijne Energie krijgt namelijk geen steun voor haar initiatief bij direct omwonenden. Kijk ook eens op de website van Buren van Rijnenburg en Reyerscop of op hun FB.

  https://www.vbvr.nl/

 2. B&W Utrecht schreef:

  Burgemeester en wethouders willen ruimte bieden aan maximaal 11 windmolens en ruim 227 hectare zonnepanelen in het zogeheten energielandschap in de polders Rijnenburg en Reijerscop.
  Lees verder onder Nieuwe ontwikkelingen april 2019.

  Op woensdag 17 april organiseren we een informatiebijeenkomst voor bewoners, omwonenden en andere betrokkenen.

 3. Friso de Zeeuw schreef:

  De testcase heet Rijnenburg

  De polder Rijnenburg, ten zuidwesten van Utrecht, staat al twee decennia op de nominatie voor verstedelijking. Onder druk van de woningnood loopt de discussie over Rijnenburg nu hoger op dan ooit. De diverse spelers koesteren totaal verschillende ideeën en belangen. Tegelijkertijd zijn ze op elkaar aangewezen om welke plan dan ook op gang te krijgen. Het resulteert in een sublieme impasse, die bij uitstek fungeert als testcase voor het Nederlandse woningbouwbeleid en ruimtelijke ordening en de keerzijde ervan, aangezien de vergaande decentralisatie van het ruimtelijk beleid en het normale polderproces hier niet werken en partijen elkaar perfect in de greep houden. Ik schets dat aan de hand van de posities die partijen innemen.
  ROm Nieuwsbrief week 05 (30-1-2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*